Energiahatékonyság rockwool kőzetgyapottal

rockwool

Rockwool. A legjobb hőszigetelő kőzetgyapot Magyarországon

Szigeteletlen ház nyáron

Szigeteletlen ház nyáron

Energiahatékonyság - Rockwool kőzetgyapottal

Energiahatékonyság rockwool kőzetgyapottal

Energiahatékonyság  Rockwool kőzetgyapottal

AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGA NAPJAINK EGYIK NÉPSZERŰ TÉMÁJA. MIT IS JELENT EZ VALÓJÁBAN, MITŐL ENERGIAHATÉKONY EGY ÉPÜLET?

Az energiahatékonyság egy olyan aránnyal fejezhető ki, ami megmutatja, hogy mekkora a megtakarított energia mennyisége egy adott épület korábbi – korszerűsítését megelőző – energiafogyasztásához képest. Egy épület energiahatékony üzemeltetése érdekében olyan intézkedéseket kell tenni, melyek az energiafogyasztás csökkenését idézik elő. Ilyen többek között a ház hőszigetelése. Erre ma a hazánkban legalkalmasabb szigetelőanyag a rockwool kőzetgyapot. Az energiahatékonyság növelése – azaz az energiafogyasztás csökkentése érdekében meg kell vizsgálni, hogy az épület mire használja el az energiát: általában fűtésre és hűtésre, továbbá az épületben használt készülékek energiaigényének biztosítására. Az Európai Unió egyik fő célkitűzése, hogy 2020-ra 20%-os energiafogyasztási csökkenést érjenek el az épületek.

A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelő tulajdonságait az anyagában rendezetlenül előforduló gyapjúszálak közé bezárt levegőnek köszönheti.

A legjobb szigetelési paraméterek akkor érhetők el, amikor a szálak a szigetelt felülethez képest párhuzamosan helyezkednek el. A szálak ilyen elhelyezése megelőzi a hő áteresztését, és növeli a szigetelés hőellenállását.

Minél inkább függőleges irányban helyezkednek el a szálak, annál kisebb a hővezetési tényező és ezért magasabb a hővezetési értéke, vagyis gyengébb a szigetelő tulajdonság. A ROCKWOOL kőzetgyapot termékei úgy vannak megtervezve, hogy a mechanikai paraméterek, stabilitás és merevség megtartása mellett biztosítsák az optimális szigetelő tulajdonságokat. A ROCKWOOL kőzetgyapot optimális hőszigetelést biztosít egyaránt alacsony és magas hőmérsékleti viszonyok esetén is (1000oC-ig).

Energiahatékonyságra pályázhatnak társasházak – Energiahatékonyság rockwool kőzetgyapottal

2015. január 07.

Folytatódik az Otthon melege program, amelynek következő eleme 10 milliárd forintos kerettel egy új társasházi energiahatékonysági pályázat lesz – jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

Szabó Zsolt kiemelte, hogy a 4-60 lakásos panel és tégla társasházak pályázhatnak március 9-től, a támogatási intenzitás pedig 50 százalékos lesz. A pályázat nemcsak a szigetelés, és a nyílászárók, hanem akár a fűtési rendszer korszerűsítéséhez és a megújuló energiából álló melegvíz-ellátás, és fűtéskorszerűsítésre is igényelhető lesz. A tízmilliárd forintos keretösszeg egy-egy lakás esetében 350 és 650 ezer forint körüli támogatást jelent majd. A cél, hogy az érintett ingatlanok energiahatékonysága legalább két kategóriát tudjon javulni – mondta az MTI beszámolója szerint.

Tájékoztatása szerint a folyósítás két ütemben történik majd, 95 százalékos és 5 százalékos kifizetéssel. Az 5 százalék utólagos folyósításához az energia-megtakarítást fogják ellenőrizni – közölte. A pályázat tartalma már szerdán felkerül a kormány és a tárca honlapjára, digitálisa lehet minden adatot feltölteni. A keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel és társasházi lakások arányában osztják majd le. Kitért arra is, hogy szakmai előkészítés alatt áll a 60 lakás feletti társasházakra vonatkozó új program is.

Kovács Zoltán kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az új program a 2014 szeptemberében újragondolt Otthon melege program része, összesen 20 ezer lakás, háztartás energetikai korszerűsítését célozza. A projekttel szeretnék elérni, hogy tovább mérséklődjön a háztartások energiafelhasználása, a lakosság rezsikiadásai tovább csökkenjenek, illetve az ország a nemzetközi fórumokon tett klímapolitikai vállalásoknak is meg tudjon felelni – mondta. Közölte, hogy a rezsicsökkentés, a közszolgáltatások díjának csökkentése társadalompolitikai célkitűzés, az energiaárak csökkentésével, az energiahatékonysággal folyamatosan a kormány figyelmének középpontjában van.

A mintegy 4,3 milliós magyarországi lakóingatlan-állomány 70 százaléka energetikailag nem megfelelő állapotban van, ezek nagy részét a következő 3 évben szeretnék felújítani.

 

Negyedére csökkent fűtésköltség-Energiahatékonyság  rockwool kőzetgyapottal

Míg a szigeteletlen családi ház fűtésköltsége 33.514 forint, addig a szigetelt ház lakóinak mindössze 8.667 forintot kell fizetniük. Az első, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító programban egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos műszaki paraméterrel rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban is bizonyítják, hogy a hőszigetelt családi házak átlagos téli energiafogyasztása minimum 30-40%-kal, de akár többel is csökkenthető.
Már most jelentősen csökkentette az energiafogyasztását és ezzel együtt a rezsiköltségeit az a hajdúnánási család, akinek a családi házát korszerű komplett hőszigeteléssel látták el. A szeptember 27-én indult mérések alapján eddig 70 m3 gázt használtak fel, ami mindössze 8.667 Ft fűtésköltséget jelent. Ezzel szemben a programban szintén résztvevő, ám nem hőszigetelt családi ház gázfogyasztása 271 m3 volt, vagyis majdnem 4-szer több, így összesen 33.514 forintot kell fizetniük a fűtésre. A mérési adatok alapján elmondható, hogy egy hónap alatt 201 m3 gázt, és ennek megfelelően 24.847 forintot takarított meg a hőszigetelt házban élő 4 tagú család.„Már az első hónap eredményei is felülmúlják a várakozásainkat, hiszen az ígért 30-40% helyett, 75%-os energia megtakarítást sikerült elérnünk a korszerű szigetelés alkalmazásával, a hidegebb hónapok során pedig jó eséllyel hasonló különbségre számíthatunk. A megfelelő anyagok kiválasztásánál az épületek energiahatékonyságának követelményeiről szóló, 2013. január 1-től életbe lévő kormányhatározatban foglalt elvárásokat is figyelembe vettük, így a homlokzathoz 20 cm-es kőzetgyapot, míg padlásfödémhez 25 cm-es üveggyapot szigetelést használtunk” – tette hozzá a szakember.


A Referenciaház Programot a  Magyar Energiahatékonysági Intézet indította el és a méréseket végző Budapesti Műszaki Egyetem szakmailag támogatta.  Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében közel azonos műszaki feltételekkel rendelkező épületeket és közel azonos életvitelt folytató családokat választottak ki a programba való részvételre. A már szigetelt hajdúnánási, és a tőle mindössze 6 km- re lévő, de még szigeteletlen, hajdúdorogi házat mérőműszerekkel szerelték fel, amelyek a nap 24 órájában mérik a fűtési energiára használt gázt és kalkulálják annak költségét.

Az ingatlanok a program előtt a Magyarországon általánosnak mondható, energiahatékonysági szempontból korszerűtlen „F”, illetve „G” kategóriába tartoztak. A komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően a most leszigetelt ingatlan még a gépészet változatlanul hagyásával is vezető, „A” energetikai besorolásúvá vált.

A LEGHIDEGEBB NAPON IS ALIG KAPCSOLT BE A KAZÁN

A mérési adatok alapján kimutatható, hogy az immár „A” kategóriájú családi házban a vizsgált időszak leghidegebb napján is mindössze 2-szer kapcsolt be a kazán. Október 4-én, mikor mindössze 6 C volt a napi középhőmérséklet, a szigeteletlen épületben a nap legnagyobb részében a kazán folyamatosan üzemelt, míg a szigetelt házban, a reggeli felfűtés után csak az esti időszakban kapcsolt be ismét a fűtés egy rövid időre. Mindkét épület esetében megfigyelhető, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével nőtt az energiafelhasználás, de a napi fogyasztások között jellemzően 3-5-szeres eltérés volt tapasztalható. Az adatok elemzéséből az is kiderül, hogy a rockwool kőzetgyapottal szigetelt családi házban eddig 15 C-os napi külső átlaghőmérséklet felett nem indult el a fűtési rendszer, és a szigetelt ház radikálisan lecsökkent energiafelhasználás mellett komfortosabb klímát biztosított.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?